KVLO-normen leidend voor bouw en inrichting van gymzalen
- 6 maart 2020 13:54:42 CET
- Kelvin van Herwijnen
- Onderwerp: Akoestiek
Door het oerwoud aan regelgeving is het voor architecten, constructeurs en aannemers niet altijd duidelijk wat de eisen zijn rondom bouw, planning, aanpassing, uitbreiding en inrichting van gymzalen. Hierdoor zijn de KVLO-normen tegenwoordig maatgevend.
Bent u bezig met de bouw of inrichting van een gymzaal of sporthal en ziet u door de bomen het bos niet meer? Wilt u weten aan welke eisen op het gebied van wanden, plafonds of vloeren u moet voldoen? De KVLO maakt het u gemakkelijk met een heldere opsomming van de regels in de KVLO-norm als een houvast bij de bouw of inrichting van het gymlokaal.
Akoestiek
Wie wel eens in een gymzaal komt weet: sporten in een gymzaal gaat gepaard met veel geluid, denk maar aan stuiterende ballen en piepende gymschoenen. Hinderlijk voor de sporters én de gymdocenten. Uit onderzoek van de KVLO blijkt dat veel gymdocenten die werken in zalen met een slechte akoestiek, last hebben van gehoor-, concentratie- en/of stemproblemen. Dit kan leiden tot meer ziekteverzuim en soms zelfs arbeidsongeschiktheid. De KVLO en het NOC*NSF hebben beiden een norm opgesteld waarbij de toelaatbare nagalmtijd afhangt van het volume van de sportruimte. Zo mag in een normale gymzaal van 14 x 22 x 5,5 meter de gemiddelde nagalmtijd in een frequentiegebied van 125 Hz - 4000 Hz niet langer zijn dan 1 seconde. Vilton Silent Building kan u door het exact meten van de nagalmtijden adviseren over de juiste manier om snel en effectief de akoestiek in gymzalen of sporthallen te verbeteren. Oplossingen hiervoor zijn bijvoorbeeld het bevestigen van geluidsabsorberend materiaal, zoals Vilton Softsonic akoestische panelen op wanden of plafonds.
Tevreden klant
De gemeente Westerveld is een van de vele tevreden klanten die kennismaakte met het positieve effect van akoestische wandpanelen bij de bouw van de nieuwe sporthal in Diever. Vilton Silent Building leverde en monteerde in deze sporthal geluidsabsorberende Vilton Softsonic sportpanelen op alle wanden (laag en deels hoog). Het resultaat is een goed werkende akoestische en balvaste oplossing die de sporters en gymleraren beschermt en hun verstaanbaarheid verbetert. Op zowel lage als hoge frequentieniveaus scoren deze panelen bijzonder goed (αw = 1 bij een dikte van 43 mm), dit tot tevredenheid van de gemeente.
In onderstaande tabel zijn de maximaal toelaatbare nagalmtijden voor sportaccommodaties opgenomen. Dit is de gemiddelde T60 berekend over de octaafbanden van 125 Hz tot en met 4000 Hz.
Trillingsisolatie
Naast verbetering van de akoestiek in gymzalen, kan Vilton Silent Building u ook adviseren over trillingsisolatie bij wanden, vloeren of plafonds in sportaccommodaties. Trillingen ontstaan bijvoorbeeld door een schoolklas die in een gymzaal rent en zijn vaak door het hele gebouw te voelen. Veel van deze trillingen kunnen in de constructie opgevangen worden met dempers, hoogwaardige systemen gemaakt van polyurethaan schuim, rubbergranulaat, gerecycled kurkelastomeer, EPDM-schuim of (met kevlar verstevigd) natuurrubber. Door hun goede isolatie en demping zijn deze geschikt voor het ontkoppelen van wanden, vloeren en plafonds. Sommige hebben nog aanvullende eigenschappen zoals een lage waterabsorptie en goede chemische resistentie.
Ook een stille gymzaal?
Een juiste keuze van vloer-, wand- en plafondafwerking in een sport- of gymzaal kan de nagalmtijd en eventuele schade voor de gezondheid beperken. Ook het opvangen met dempers van trillingen en geluiden in funderingen, vloeren, wanden en plafonds zorgen voor een prettige sport- en werkomgeving. Voldoet uw sportzaal aan de akoestische eisen van NOC*NSF en de KVLO? Onze technisch specialisten praten u graag bij over de juiste materialen en systemen die Vilton Silent Building biedt op het gebied van goede sportzaal akoestiek en/of trillingsisolatie.