Vilton - header LP Silent Suitcase 1920x600

Geluid als sluipmoordenaar

Geluidsoverlast komt in Nederland steeds meer voor. 70 procent van de woningen wordt 24 uur per dag blootgesteld aan te veel geluid (50 dBA of meer). Vaak komt dit door externe geluidsbronnen zoals industrie en (auto)verkeer. In gymzalen, aula’s of kantoortuinen zorgen vooral interne geluidsbronnen voor problematische nagalmtijden. Officieel zou in kantoren het geluid volgens de NVN 3438 en AI-7 niet boven de 35 dB LAeq mogen liggen, maar door hard stemgeluid en kantoorapparatuur wordt dit vaak niet gehaald. Voldoende stilte is echter belangrijk om gezond te leven, goed te slapen en effectief te werken. Vilton heeft voor u de vier grootste gevaren van slechte akoestiek op een rij gezet.

  1. Verminderde concentratie

    Geluidsreductie is één van de meest efficiënte manieren om de productiviteit en het welzijn van mensen te verhogen. Als betekenisvol geluid zoals stemmen in een kantoor gedempt worden, blijkt uit onderzoek dat de productiviteit van werknemers met 8 procent kan stijgen. Dit is nog meer dan met andere aspecten van het binnenmilieu bereikt kan worden, zoals bijvoorbeeld temperatuur of daglicht. Te veel (betekenisvol) geluid maakt het lastig om na te denken, het beperkt onze concentratie, ons probleem-oplossendvermogen en ons herinneringsvermogen. Ook blijkt uit onderzoek dat we meer moeite hebben met het lezen van teksten.
  1. Slechte spraakverstaanbaarheid

In het algemeen is communicatie voor mensen erg belangrijk: ontbreekt de mogelijkheid om te praten, dan levert dit snel problemen op. In gymzalen en zwembaden is het voor docenten en trainers door lange nagalmtijden en hoge geluidsniveaus lastig om zich verstaanbaar te maken. Docenten moeten voortdurend hard praten, waardoor ze na verloop van tijd hun stem verliezen. Als kinderen in de klas of ouderen in een verzorgingstehuis het gevoel hebben dat hun verhaal slecht hoorbaar is, voelen ze zich onzeker en is het mogelijk dat ze sterker sociaal geïsoleerd raken.

 DeHef-01.jpgDeHef-05.jpg

  1. Fysieke problemen

In een rustige en stille omgeving wonen, leven en werken is erg belangrijk om ons fysiek goed te voelen. Door te lange blootstelling aan te hard geluid gaat onze hartslag omhoog en maken we adrenaline, noradrealine en het stresshormoon cortisol aan. Als een overlastsituatie te lang aanhoudt, kunnen hart en bloedvaten hierdoor onomkeerbaar beschadigd raken. De WHO heeft berekend dat in rijke Europese landen, zoals Nederland, gemiddeld zo’n 61.000 gezonde levensjaren verloren gaan doordat geluidsoverlast hart en bloedvaten onnodig belast.

  1. Stress en verminderde welzijn

Naast fysieke klachten zorgt geluidsoverlast voor een versterking van mentale problemen. Onderzoek toont aan dat geluidsoverlast bijdraagt aan angst, stress, nerveusheid, emotionele instabiliteit, stemmingswisselingen, een toename van conflicten en verminderde motivatie voor denktaken. Mensen die in een lawaaiige omgeving wonen en leven gebruiken vaker medicatie voor slaapproblemen en psychische klachten. Verder geven zij hun eigen welzijn gemiddeld een lager cijfer.

Geluid als sluipmoordenaar.jpg

Akoestiek verbeteren

Voor zowel interne als externe geluidsbronnen biedt Vilton Silent Building een breed scala aan oplossingen. Externe (geluids)trillingen worden gedempt met akoestische opleggingen, zwevende vloeren, ontkoppelde wanden en plafondhangers met demping. Voor het aanpakken van interne geluidsbronnen biedt Vilton allerlei akoestische absorptiematerialen die toegepast worden op plafonds, wanden en designobjecten (lampen, kasten, etc.). Zo kan zeer effectief de nagalmtijd en het geluidsniveau in een ruimte worden beperkt. Meer weten over de ‘stille’ gebouwen van Vilton? Klik hier.

Deel dit bericht:
    

Laatste berichten

Schrijf je in voor e-mail updates