Vilton - header - afdichting 1920x500px

De voordelen van luchtdicht bouwen

Luchtdichte detaillering is voor de bouwsector een belangrijk thema geworden door de steeds strengere EPC-normen. Sinds 1 januari 2015 is een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,4 vereist en rond 2020 benadert de toegestane norm BENG of een EPC van 0. Ook de regels omtrent de luchtdichtheid van een woning, gemeten in de qv;10-waarde, worden steeds strenger. Toch zou niet alleen wetgeving aannemers en opdrachtgevers moeten aanzetten tot luchtdicht bouwen. Vilton heeft voor u nog vijf belangrijke redenen op een rij gezet.

  1. Comfortverbetering
    Doordat luchtdicht bouwen zorgt voor een strikte scheiding tussen binnen- en buitenlucht ontstaat binnen een prettig leefklimaat. Een gebouw dat luchtdicht is heeft geen last van tocht en de temperatuur binnen is goed te beheersen met minder energie.
  1. Vochtproblemen voorkomen
    Luchtdichtheid achter de warme zijde van de gevelconstructie is noodzakelijk om de koude of droge buitenlucht niet in contact te laten komen met de warme en vochtige lucht die in een gebouw aanwezig is. Hierdoor wordt vocht- en schimmelproblematiek door condensatie voorkomen.
  1. Geluidwering
    Door een gebouw luchtdicht te maken, wordt het ook voor geluidsgolven moeilijker om binnen te dringen in een gebouw. Een nauwelijks zichtbaar kiertje van 1 mm over een lengte van een meter verlaagt de akoestische prestatie van een gebouw al met 10 dB. Wie de gevels van een huis geluidsdicht maakt, heeft dus minder last van bijvoorbeeld stemmen, auto’s of andere geluidsbronnen van buiten.

Simon Schutter F&F 170720 Vlint Luchtdichtbouwen-26.jpg  Simon Schutter F&F 170720 Vlint Luchtdichtbouwen-9.jpg

  1. Waardeverhoging
    Een luchtdichte woning is de nieuwe standaard doordat deze energie bespaart, comfortabel is, vochtproblemen voorkomt en geluiden weert. Dit zijn voordelen die eigenlijk iedere huizenbezitter wenst. Logischerwijs is een luchtdichte woning meer waard.
  1. Energiebesparing
    Wie aan de nieuwste EPC-normen voldoet of zich zelf nog hogere eisen stelt, bijvoorbeeld in de vorm van passief bouwen, levert woningen die weinig energieverbruik. Dat betekent minder milieuvervuiling en lagere kosten voor de bewoners. De EPC-wetgeving is er niet voor niets!

Vilton biedt voor het luchtdicht maken van woningen een modulaire aanpak: het V5-systeem. Hierbij wordt ongewenste infiltratie voorkomen door het dichten van kieren en naden bij kozijnen, dakkappen, kanaalplaten en opleggingen. Zo profiteren eindgebruikers van de vele voordelen van luchtdicht bouwen. Meer weten? U kunt alles vinden over het luchtdicht bouwen in de brochure van Vilton.

luchtdicht bouwen

Deel dit bericht:
    

Laatste berichten

Schrijf je in voor e-mail updates