De vier belangrijkste voordelen van luchtdicht bouwen
- 30 oktober 2018 10:00:00 CET
- Kelvin van Herwijnen
- Onderwerp: Luchtdicht bouwen
Het bouwbesluit stelt niet hele strenge eisen aan de luchtdichtheid van een woning (Qv;10 > 0,6 dm3/s.m2). Toch zijn er goede argumenten om te kiezen voor een hermetisch afgedichte thermische schil. Vilton zette voor u de vier belangrijkste redenen op een rij om in het voortraject extra aandacht te besteden aan de luchtdichtheid.
- Energiebesparing
Een kier van een millimeter kan al voor flinke warmteverliezen zorgen. Door luchtdicht te bouwen kunnen de kosten van de energierekeningen dus flink gedrukt worden. Wanneer deze kier zich in de thermische schil over de lengte van een meter uitstrekt, laat onderzoek zien dat:
- de U-waarde van bovenstaande constructie met damprem zonder kieren 0,30 W/m2K bedraagt;
- de U-waarde van bovenstaande constructie met damprem met een kier van 1 mm 1,44 W/m2K bedraagt.
Zo’n kier zorgt met andere woorden voor een verhoging van ongeveer 80% in de warmteverliezen. Bureau Nieman berekende hoeveel geld deze ongewenste infiltratie van lucht kost op jaarbasis. Uiteraard zijn deze kosten een schatting, aangezien de kosten mede bepaald worden door de buitentemperatuur en de gasprijs (hier bepaald op 0,60 per m3 aardgas):
- Duurzaam profileren
Luchtdicht bouwen en het verbeteren van de thermische schil helpt partijen zich duurzaam te profileren. Vanuit de overheid is er ook steeds meer aandacht voor het duurzaam bouwen, waardoor subsidies of korting op grondprijzen binnen de mogelijkheden vallen.
- Gezondheidsvoordelen
Luchtdicht bouwen kan extra ventilatiecomfort bieden en gezondheidsvoordelen hebben, omdat het tocht voorkomt en het risico op schimmelvorming in de thermische schil verlaagt. Daarnaast zorgt luchtdichte detaillering er voor dat fijnstof minder makkelijk een gebouw binnendringt. Luchtbehandelingskasten die de lucht zuiveren, hebben daardoor naar verhouding meer impact op de kwaliteit van de binnenlucht.
- Geluidsisolatie
Door een gebouw luchtdicht te maken, dringen geluidsgolven moeilijker een gebouw binnen. Een nauwelijks zichtbaar kiertje van 1 millimeter over een lengte van een meter verlaagt de akoestische prestatie van een gebouw al met 10 dB. Wie de gevels van kantoren en huizen luchtdicht maakt, heeft dus minder last van bijvoorbeeld stemgeluiden, auto’s of andere geluidsbronnen van buiten.
U kunt meer lezen over de voordelen van en de stappen naar een luchtdicht gebouw in onze whitepaper.