Vilton - header - afdichting 1920x500px

Zeven veelgemaakte montagefouten bij luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen gaat vaak gepaard met hoge faalkosten door slechte montage. De technisch adviseurs van Vilton zien geregeld dezelfde problemen opduiken. De zeven meest voorkomende hebben ze op een rij gezet.

  1. Afdichting bij vochtige weersomstandigheden
    Nederland kent gemiddeld 137 dagen met regen per jaar. Tijdens regen of dichte mist is het gebruik van tapes en vloeibare dichtingsmiddelen buiten niet mogelijk. Testen of er te veel vocht is, kan door met de blote hand te drukken op de plaats waar de tape moet komen. Voelt de hand nat aan, dan is er al te veel vocht in de lucht om de tapes nog te gebruiken. Bij temperaturen onder de vijf graden valt eveneens een groot deel van de tapes af.
  1. Te lang wachten met het aanbrengen van tapes na het primeren 
    Bij het selecteren van de juiste primer moet u letten op het type ondergrond (poreus of glad)  en het type tape waarmee u werkt. Samen vormen primer en tape een systeemhechting. Soms laten uitvoerders eerst een gebouw geheel primeren en een dag later de tape aanbrengen. Hierdoor verzamelt de geprimerde laag stof en zand waardoor er geen systeemhechting meer mogelijk is. Het is daarom raadzaam om binnen 8 uur na het primeren tapes aan te brengen. .
  1. Slecht aanrollen van tapes
    Een tape zit goed vast als het oppervlakte onder de tapes terug te zien is in de toplaag van de tapes. Er zijn speciale brede rollers voor het aandrukken van oppervlakten en kleinere rollers voor het aanrollen van randen en hoeken. Als ondergronden veel scherpe elementen bevatten, is het verstandig om tapes te gebruiken die ‘hufter proof’ zijn. Een goed voorbeeld is het 1,2 millimeter dikke butylband. Daarin zit een dunne laag aluminium verwerkt waardoor scherpe randen er niet snel door heen komen.

Simon Schutter F&F 170720 Vlint Luchtdichtbouwen-28Simon Schutter F&F 170720 Vlint Luchtdichtbouwen-33

  1. Ongelijk aanbrengen van vloeibare dichtingsmiddelen
    Liquids hebben als voordeel dat ze bij complexe details een naadloze afdichting creëren. Een nadeel is dat bij de applicatie vaak fouten voorkomen. Het kan snel gebeuren dat de laagdikte op een bepaalde plek te dun is. Liquid Rubber kan daardoor bijvoorbeeld gaan bobbelen, zeker als een blowerdoortest druk op de dichtingslaag zet.
  1. Dichting van grote openingen zonder gebruik van rugvulling
    Bij grote kieren en naden hebben vloeibare dichtingsmiddelen extra ondersteuning nodig. In veel gevallen kan schuim als rugvulling dienen. Voor Liquid Rubber is speciaal gaas (Geotex LR) op de markt voor over kieren en naden. Het geotextiel neemt Liquid Rubber op zodat na uitharding één gewapende water- en luchtdichte laag ontstaat. 
  2. Luchtlekkage bij hoeken van kozijnen
    Het afplakken van de naden en kieren tussen de hoeken van kozijnen en het binnenspouwblad is vaak lastig. Er zijn speciale kozijndriehoekjes op de markt die over deze kieren kunnen. Vaak worden ze gebruikt in combinatie met butylband.

  3. Afdichting van kanaalvloeren met schuimdoppen
    Een veel toegepaste methode om gaten in kanaalplaten vloeren te dichten zijn speciaal hiervoor ontwikkelde luchtdichte doppen. Deze doppen zijn vrij dik en hebben daarom niet alleen een luchtdichte maar ook een isolerende werking. In de praktijk blijken de doppen echter problemen op te leveren. Vaak zijn de openingen in kanaalplaatvloeren niet perfect rond doordat er bij het storten cementmortel in de gaten is achtergebleven. Aan de randen van de doppen ontstaan hierdoor openingen. Het is daarom veiliger om kanaalplaatvloeren af te dichten met tape. Voor de isolatie kunnen de ruimte in de vloeren gevuld worden met isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswol).

Meer ontdekken over luchtdicht bouwen? Vilton heeft in een whitepaper de 10 belangrijkste stappen richting een luchtdicht gebouw op een rij gezet. 

luchtdicht bouwen

Deel dit bericht:
    

Laatste berichten

Schrijf je in voor e-mail updates